Παρουσίαση του ​​​​​​​προγράμματος Roots στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης του προγράμματος Roots, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, παρουσίασή του σε εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος. Την παρουσίαση τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κ. Gregory Pfleger.

Το πρόγραμμα Roots είναι μια πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του Υπουργείου Εξωτερικών, που στοχεύει στην ανάδειξη ανταγωνιστικών και εμπορικά αξιοποιήσιμων επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων εταιρειών, με βασικό σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε επενδυτικά κεφάλαια και την εξοικείωσή τους σχετικά με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές όπως διαμορφώνονται διεθνώς.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος Roots στη Θεσαλλονίκη δήλωσε: « Η πρωτοβουλία του προγράμματος Roots για την ενδυνάμωση και ενίσχυση των μικρομεσαίων τοπικών επιχειρηματικών κοινοτήτων, κυρίως όμως για τη διαμόρφωση ενός μηχανισμού ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών, που θέτει σε επανεκκίνηση μια στοιχειοθετημένη πορεία ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποτελεί τον πλέον υγιή δρόμο για την προαγωγή, τη συντήρηση και την άνθιση της τοπικής κοινωνίας.

Σε ένα οικονομικό περιβάλλον μεταβαλλόμενο και απαιτητικό, που αναζητά νέους δρόμους και δυνατότητες, λόγω της υφιστάμενης κοινωνικής και οικονομικής δυστοκίας, όλοι οι δημιουργικοί και επιχειρηματικοί φορείς οφείλουν να παραμένουν σε εγρήγορση, ικανοί να αναπροσαρμόζουν ενέργειες και πρακτικές, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα και εξισορροπιστή της ελληνικής τοπικής πραγματικότητας.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει έμπρακτα αποδείξει με τις επιλογές και τη στάση του ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα της πόλης και ενισχύει συλλογικές προσπάθειες για ουσιαστική εξωστρέφεια, αναδιάρθρωση της τοπικής αγοράς εργασίας και  προσέγγιση νέων επενδυτών. Με σταθερό προσανατολισμό και ουσιαστικά βήματα ως προς αυτή την κατεύθυνση, δηλώνουμε αρωγοί σε κάθε επιχειρηματική δράση ικανή  να συμβάλλει  στην ενίσχυση της απασχόλησης και καινοτομίας,  στη βάση διαγνωσμένων ατομικών και συλλογικών αναγκών της τοπικής αλλά και εθνικής αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα στον γενικότερο ευρωπαϊκό κορμό με τις νέες προκλήσεις και αλλαγές»

Ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, κ. Gregory Pfleger, στο πλαίσιο της παρουσίασης  απηύθυνε χαιρετισμό, δηλώνοντας: « Επιτρέψτε μου, μαζί με τον Πρέσβη Πάιατ, να συγχαρώ το Χρηματιστήριο Αθηνών και την ομάδα ROOTS, καθώς και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα υποστήριξης των Ελλήνων επιχειρηματιών και των μκρο-μεσαίων επιχειρήσεων, ενός τομέα που υποστηρίζουμε σθεναρά και που αναδείξαμε στο αμερικανικό περίπτερο κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  Η ομάδα μου και εγώ θα συνεχίσουμε να είμαστε υποστηρικτές ενός πολύ δυνατού και καινοτόμου επιχειρηματικού τομέα εδώ στην βόρεια Ελλάδα».

Οι κ.κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, Πρόεδρος Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Xρηματιστηρίου Αθηνών αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της δυνατότητας καινοτόμων μικρομεσαίων εταιρειών να αποκτήσουν πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά, στους στόχους και τα οφέλη του προγράμματος, καθώς και στη διαδικασία συμμετοχής σε αυτό.

Επίσης, στην παρουσίαση έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι των Corporate Champions (κ.κ.  Ναζίδου Αναστασία, Διευθύντρια Δικτύου Καταστημάτων Β. Ελλάδος, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Κέρκυρα, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Άλκης Αλεξάνδρου, Αναπλ. Γενικός Διευθυντής Αγροτικού Τομέα Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ,) και των Advisory Partners (κ.κ. Αντώνης Μάρκου, Partner DELOITTE, Γιώργος Δεληγιάννης, Senior Partner, GRANT THORNTON).

Οι εταιρείες που θα επιλεγούν για συμμετοχή στο πρόγραμμα Roots, αφού περάσουν τη διαδικασία αξιολόγησης, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια που θα τις βοηθήσουν να εξοικειωθούν με διαφορετικά χρηματοπιστωτικά εργαλεία της κεφαλαιαγοράς, και να αποκτήσουν τεχνογνωσία που θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν ανταγωνιστικά επιχειρηματικά σχέδια, κατάλληλη χρηματοοικονομική διάρθρωση, σωστή εταιρική διακυβέρνηση και τις αναγκαίες δεξιότητες για να επικοινωνήσουν την πρόταση τους σε επενδυτές.

Το πρόγραμμα αποτελεί μια δυναμικά εξελισσόμενη συλλογική πρωτοβουλία υγιών παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, που μοιράζονται την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους για να βοηθήσουν τη νέα γενιά των εταιρειών να αναπτυχθεί και να καινοτομήσει. Οι Corporate Champions που ήδη στηρίζουν το πρόγραμμα είναι οι εταιρείες EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΤΕΜΕΣ,  ΤΙΤΑΝ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η GRANT THORNTON και η DELOITTE είναι οι Advisory Partners που ξεκινούν τη στήριξη των εταιρειών στη διαδρομή τους στο πρόγραμμα. Το εκπαιδευτικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίζουν έμπειροι συνεργάτες όπως η Ελληνική Ένωση CFA, το Global Competitiveness Academy (GCA) και το Arizona State University, καθώς και διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί του χώρου.

Μέσω της συμβολής του μέντορα και του επενδυτικού συμβούλου, οι εταιρείες θα έχουν την απαραίτητη καθοδήγηση που θα τις βοηθήσει να αναπτύξουν και να προσαρμόσουν τα τρία παραδοτέα του προγράμματος (Business Plan, Financial Structure and Investment Proposal), και να φτάσουν στο σημείο της επενδυτικής ετοιμότητας. Το πρόγραμμα Roots θα φέρει τους συμμετέχοντες σε επαφή με διεθνώς αναγνωρισμένα και έμπειρα στελέχη της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας μέσα από δράσεις δικτύωσης που βασίζονται στη διάχυση βέλτιστων πρακτικών.

Η επιτυχής κατάληξη κάθε επενδυτικής πρότασης είναι να καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίησή της, μέσω της κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί και τον καταλύτη της πραγματικής αξίας της πρότασης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ένα λειτουργικό προϊόν ή υπηρεσία με έμφαση στην καινοτομία και παρουσιάζουν μία εφικτή επιχειρηματική πρόταση με προοπτική ανάπτυξης και τη δυνατότητα να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την αίτηση τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος ( https://www.roots-program.com από την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018.

More Blog Entries

Έναρξη Προγράμματος Roots

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με...

Παρουσίαση του προγράμματος Roots στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ​​​​​​​

Το πρόγραμμα Roots παρουσιάστηκε στη διοργάνωση του Delphi Economic Forum, στο...

Sign up to receive Roots updates!